Aangepast Vakantie Gevoel

Op reis met een Aangepast Vakantie Gevoel

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog over Aangenaam Vakantie Gevoel, niet wetende dat een jaar later onze manier van reizen dusdanig is veranderd, dat het hoog tijd is om een nieuwe zomerblog te schrijven over het Aangepast Vakantie Gevoel. Niet minder genieten, maar aangepast genieten. Niet minder aandacht voor privacy, maar juist meer aandacht voor privacy. Waar u dit jaar op moet letten, leest u in deze blogpost.

Aangepast Vakantie Gevoel, thuis en in het buitenland

Corona heeft de vakantieplannen van heel wat mensen doen veranderen. Sommigen kiezen voor een staycation, anderen wagen zich over de grens met onze buren en er zijn er ook genoeg die het verder zoeken in Europa. Waar u ook naartoe gaat: het zal een Aangepast Vakantie Gevoel zijn.

In de eerste plaats natuurlijk vanwege de specifieke Corona-maatregelen die per land verschillen. In de tweede plaats, de verschillende maatregelen bij terugkomst uit de verschillende landen, afhankelijk van hun kleurcode. Meer hierover op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Genieten dankzij een goede voorbereiding

Een Aangepast Vakantie Gevoel betekent niet een minder fijn vakantiegevoel. Het betekent vooral goed voorbereiden van de vakantie (in zoverre u dat nog niet deed). Ook op het vlak van privacy is voorbereiding aan te raden. Reizen is mogelijk binnen de Europese Unie en dus geldt voor vrijwel alle landen waar naartoe gereisd kan worden dat de AVG onverminderd van kracht is. Waar moet u op letten voor een Aangepast, maar Aangenaam Vakantie Gevoel.

Check het reisadvies

Het eerste wat u moet doen is natuurlijk het reisadvies checken op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Zoals het woord het al zegt, het gaat hier om een advies. U bent vrij om al dan niet te kiezen om te vertrekken naar een land met bijvoorbeeld code oranje, of zelfs rood. Overigens kan het ook maar zo zijn dat het land van uw keuze bij vertrek code geel is en terwijl u er bent, code oranje wordt.

Check de maatregelen van het land van bestemming

Nadat u een bestemming heeft gekozen om te ontspannen, raad ik aan om ook de Corona-maatregelen van het land van bestemming te checken. De regels per land kunnen soms sterk verschillen. Waar in Nederland 1,5e meter de norm is, is dit in sommige landen bijvoorbeeld 2 meter. Een goede voorbereiding behoedt u van onaangename verrassingen.

Check welke privacygevoelige informatie u moet afstaan

Minstens zo belangrijk is om te checken wat deze maatregelen voor impact hebben op uw privacy. De meeste bestemmingen vallen onder Europese verordening rond gegevensbescherming, maar onder de noemer ‘bescherming van de algemene gezondheid’ worden er dagelijks in verschillende landen nieuwe maatregelen ingevoerd waarbij privacygevoelige informatie wordt opgevraagd. In mijn optiek flirten deze maatregelen zeer sterk met de grens van de AVG. Ik noem enkele maatregelen:

Het invullen van een gezondheidsverklaring om een betreffend land binnen te mogen.

Griekenland is hier een goed voorbeeld van. Om het land binnen te mogen dient u online een formulier in te vullen, er wordt zelfs aangeraden een ( naar eigen zeggen AVG-compliant) app te downloaden, waarna u een QR code krijgt die wordt gescand bij aankomst. U zal niet de eerste zijn die het land wordt geweigerd.

Persoonlijke gegevens achterlaten in restaurants

In België is het verplicht om uw e-mailadres of GSM-nummer achter te laten als u uit eten gaat. Deze gegevens worden twee weken bewaard en mogen enkel voor opsporingsdoeleinden worden gebruikt. Echter, hoe bewaren de restaurants deze gegevens?

Temperatuurmeting

Iets wat niet AVG-compliant is, maar wel wordt gedaan is het meten van de temperatuur. Dit wordt op luchthavens gedaan, maar ook bij shoppingcentra en pretparken.

Quarantaine, melding of andere formaliteiten bij terugkeer

Ook dit hangt af van het land waar u vandaan komt en waar u woont. In Nederland hebben we geen plicht, terwijl in België 48 uur voor terugkeer een formulier ingevuld moet worden en afhankelijk uit land u komt een quarantaine en/of Corona test verplicht is.

Hoever gaat u in het Aangepast Vakantie Gevoel?

Dat het een andere vakantie gaat worden dan de jaren ervoor, dat staat buitenkijf. Een goede voorbereiding is meer dan ooit noodzakelijk en het bewustzijn van de impact van de verschillende maatregelen op onze privacy evenzeer.

Dat Corona het privacy thema weer volledig terug op de kaart heeft gezet, heb ik in een eerdere blog beschreven. Het is aan u om te bepalen hoever u gaat in het Aangepast Vakantie Gevoel. Waarvoor u ook kiest, waar u ook naartoe gaat, het betekent zeker niet minder genieten. Ik wens u in ieder geval een zeer mooie zomer. Het wordt alleszins een zomer die we niet snel zullen vergeten.