Betekent AVG het ‘Aangename Vakantie Gevoel? Wel als u uw privacy in de gaten houdt!

Een aangenamer onderwerp om over te schrijven is er bijna niet, de vakantie! Lekker dat gevoel hebben om even alles achter te laten, de tijd voor elkaar te nemen en te ontspannen. Maar pas op! Juist tijdens die relaxte vakantieperiode laten mensen onbewust meer van hun privacy achter dan ze denken. Zullen we samen eens een korte AVG reis maken? Ik beloof u alvast enkele verrassingen.

Het is bijna zover om op reis te gaan

Nog één dag en dan gaat de deur van het kantoor voor een aantal weken op slot. Gelukkig neemt een collega of een externe waarnemer even alle zaken van u over. Maar is deze overdracht wel goed geregeld? Check het nog even voor u op reis gaat en denk nog even na met wie u uw Out-of-Office berichten deelt.

U neemt het vliegtuig

Laten we eens beginnen met een actueel en aangenaam bericht wat ik recent onder ogen kreeg. Nederland en Canada starten in 2020 een proef waarbij reizigers tussen deze twee landen zonder paspoort kunnen reizen. Hoe? Door van tevoren een mobiele app te laten gebruiken die in combinatie met gezichtsherkenning ervoor zorgt dat de reiziger aan boord komt. Het biedt zowel gemak door sneller inchecken als een betere privacy bescherming. Kijkt u maar naar de volgende herkenbare situatie:

U checkt in bij het hotel, of huurt een auto

“Hartelijk welkom, mag ik uw paspoort alstublieft?” Waarschijnlijk heeft u die vraag weleens gekregen. Er moet door de receptioniste van het hotel of verhuurbedrijf ‘even een kopietje’ gemaakt worden. Niet doen! Daar staan namelijk uw persoonlijke gegevens op, zoals uw pasfoto en BSNnummer, die hackers kunnen gebruiken om mee te frauderen. Het aangename AVG nieuws? Dat er niet voor niets een erg handige KopieID-app door de Rijksoverheid is ontwikkeld. Daarmee worden identiteitsgegevens die niet verwerkt mogen worden door u doorgestreept. Hartstikke relaxt en privacy bestendig zou ik willen zeggen! Natuurlijk is deze app te downloaden in Google Play Store of de Apple App Store.

U heeft besloten ver weg te gaan

Er zullen situaties in de wereld zijn waar u ongemerkt meer in de gaten gehouden wordt. Uw privacy heeft bijvoorbeeld in Aziatische landen minder waarde en ik vraag mij af of het gaat om het bieden van gemak of het toch iets meer neigt naar het bekende ‘Big brother is watching you.’ Om dit te verduidelijken een voorbeeld: Wie met het vliegtuig naar Singapore reist en zijn of haar smartphone aanzet bij het uitstappen uit het vliegtuig heeft de kans dat zijn of haar koffer razendsnel bij de bagageband ligt. Want doordat uw mobiel aanstaat weet men waar u loopt en krijgt uw koffer een grotere voorrang op de koffer van iemand die honderden meters achter u loopt. Best aangenaam, maar waar ligt de grens dan? Het volgende voorbeeld was voor mij grensoverschrijdend.

Digitale controlestaat?

Persoonlijk heb ik weleens in Azië in een prachtig mooi hotel verbleven waar een tablet voor mij en mijn vrouw klaarlag. Om mee te nemen als we in de stad wat wilden opzoeken. Het is enorm servicegericht, maar aangenaam? Of is het aangenamer dat u met een vrij gevoel ergens kunt rondlopen zonder dat u het gevoel heeft dat een onbekend persoon u in de gaten houdt? Privacy is in mijn beleving ook een kwestie van keuzes maken. Wij hebben de tablet op de kamer gelaten omdat een ‘digitale controlestaat’ mij wat te ver gaat. Welke keuze zou u zelf maken? Daar ben ik best nieuwsgierig naar.

Een aangename vakantie! Geniet van uw vrijheid!